dissabte, 19 de novembre del 2016

UN PONT DE SILENCI

El proper mes de decembre comentarem el llibre

Un Pont de silenci de Carme Osan



DIUMENGE, 24 DE GENER DE 2016 19:20 H
[Ressenya] UN PONT DE SILENCI     Carme Osan

 La historiadora barcelonina Carme Osan va ser la guanyadora de la primera edició del Premi Literari Autor Revelació, un guardó de narrativa en català que convoquen l'editorial Rosa dels Vents i l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, amb la novel·la Un pont de silenci, que narra dues històries a cavall entre l'agitada Barcelona dels anys 30 i la de les darreries del franquisme. El relat, que té un caire intimista, s'endinsa en una trama que barreja la història de la ciutat amb els secrets familiars, interessos, complicitats i l'amor.

A partir de la constatació que la Guerra Civil espanyola i les seves conseqüències ha estat un recurs literari recurrent, Osan s'ha volgut centrar en les relacions humanes i en els personatges i els seus sentiments. En paraules de la seva autora, la novel·la tracta sobre "l'oblit de la memòria, la memòria per no oblidar i les voltes del destí que a vegades converteixen l'oblit en la memòria i la memòria en oblit".

A través de dues històries que transcorren entre l'agitada Barcelona dels anys trenta i la de les darreries del franquisme, quan la ciutat està immersa en un mar d'incerteses per la mort del dictador, Un pont de silenci ens narra la vida de dues dones, la Rosa i l'Àngela que passaran per situacions personals tan convulses com les successives etapes històriques per la que travessa la societat: la il·lusió de construir una nova societat en forma de República, el cop d'estat feixista i la dura Guerra Civil, la sagnant postguerra, i les esperances de la dita transició.

Amb aquest marc de fons, Carme Osan construeix un relat intimista on les relacions humanes marquen el ritme de la història. Personatges que habiten els dos bàndols, que més enllà d'esquerres i dretes continuen vivint com a perdedors i guanyadors. Els uns que ho han perdut tot, les migrades possessions, la dignitat, fins i tot la vida; i els altres que com a guanyadors viuen la vida plena dels d'intocables que tot ho tenen i tot ho poden. El rerefons, els fills robats del franquisme.

El marc geogràfic de la història és la ciutat de Barcelona, capdavantera en la lluita per la llibertat, acollidora de les persones que venien a la recerca d'un futur millor, amb la societat fragmentada, amb guanyadors, perdedors i renegats. Una ciutat castigada pels vencedors, que evoluciona físicament i socialment, que vol ser sempre moderna, encotillada, però, per les lleis dels vencedors. Una ciutat habitada per brigadistes i falangistes, senyors i obrers, botiguers i dependentes, honorables i camarades....

Carme Osan ha construït una excel·lent narració que manté els suspens emocional a cada capítol, amb frases treballades i paraules cercades amb precisió. El passat no tant llunyà i el present més vital circulen en paral·lel fins que conflueixen en l'actualitat.

La història l'escriuen, efectivament, el vencedors, però la gran història està formada per petites històries personals, per sentiments, relacions humanes, per grandeses i misèries individuals. Aquesta és la veritable novel·la que escriu Carme Osan a Un pont de silenci, una obra que no, no és "una altra novel·la sobre la Guerra Civil". No se la perdin.

Ramon Moreno               

1 comentari: